Toegepaste Aromatherapie: Wat zijn essentiële (etherische) oliën?


Iemand, die meer wil weten over aromatherapie zal waarschijnlijk beginnen met de vraag " Wat is Aromatherapie? "

Vooraleer op deze vraag een antwoord te geven, heb ik een andere vraag: " Wat zijn essentiële of etherische oliën?"

Wij denken dan misschien aan de geurverspreider in de keuken of badkamer? Of aan een massagetherapeut met massage-olie? Of een schoonheidssalon met allerlei kleurige flesjes en geuren? Misschien denken we aan die geurende bloementuin in het stadspark?


Misschien zijn er hier en daar wel overeenkomsten... maar laat ons even verder kijken!


De term "essentiële" olie heeft niets te maken met een noodzaak om deze oliën te gebruiken... Ze zijn niet absoluut noodzakelijk (essentiëel) in ons dagelijks leven!


In de oudheid werden deze oliën, "vluchtige oliën" genoemd! En dit is een betere voorstelling van waar het hier over gaat. Vluchtige oliën of etherische oliën.

Etherisch stamt af van het Griekse woord 'aither', waarvan de letterlijke betekenis luidt: 'lucht van de hemel'.


De Encyclopædia Britannica Eleventh Edition is misschien wel de beroemdste editie van de Encyclopædia Britannica. Deze werd gepubliceerd in 1911 en sommige artikelen werden geschreven door de toenmalige bekendste geleerden.


Deze Encyclopædia Britannica omschrijft essentiële olie als volgt:

"Essentiële olie is een zeer vluchtige substantie, geïsoleerd door een fysisch proces van een welruikende plant van een bepaalde botanische soort... Deze oliën worden essentiëel genoemd omdat er van uitgegaan wordt, dat zij de echte essentie van geur en smaak van deze plant vertegenwoordigen."


Wanneer wij door een tuin wandelen en de planten een beetje schudden, kunnen wij de meeste planten identificeren, alleen maar door de geur die ze verspreiden. Vandaar dat de toenmalige wetenschappers besloten dat deze oliën even essentiëel aan de plant toebehoren als het feit dat ze zo vluchtig zijn.


Uiteindelijk kunnen wij besluiten dat de essentiële oliën van een plant, deel uitmaken van de plant zelf en voorzien zijn van ontzaglijk veel hoeveelheden inhoudstoffen, specifiek voor de noden en de eigenschappen van de plant.


Maar omdat doorheen de geschiedenis gebleken is, dat vele van deze essentiële oliën door hun geuren en andere eigenschappen, een gunstige uitwerking bij bepaalde aandoeningen van ons menselijk lichaam hebben, onttrekt de mens ze uit de planten om ze in gerechten, genees-middelen, parfums en cosmetica te verwerken.


In ons volgend blog-artikel gaan wij verder met het begrip Aromatherapie.


Dank voor jullie aandacht!


theo.sampermans@nemech.be

www.nemech.be

0475/418178


15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven