HYDROLATEN

oranjebloesemwater-bio.jpg

Hydrolaten zijn een complementair deel van de aromatherapie. Ze worden echter vaak vergeten. Hydrolaat staat voor natuurlijk aromatisch water. Ze zijn zacht en voor iedereen te gebruiken met bijna eindeloze mogeliijkheden. Zo vinden we ze terug in de huidverzorging, in gerechten, in het huishouden en in nog veel meer praktische toepassingen!

Wat zijn Hydrolaten?

Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters, die tijdens het destillatie-proces van etherische oliën ontstaan als een bijproduct. Bij een aantal planten kan er praktisch geen etherische olie gedistilleerd worden, zodat er enkel

hydrolaat overblijft. Vandaar de definitie als volgt "Aromatische hydrolaten zijn het product van het stoomdestillatie proces en bevatten wateroplosbare, vluchtige plantcomponenten, die hen vaak de geur geven van de etherische olie, maar minder sterk zijn. Door het feit dat ze een andere samenstelling hebben, dwz rijker aan wateroplosbare bestanddelen en bijna vrij zijn van substanties zoals terpeenkoolwaterstoffen, zijn ze zeer goed te verdragen en werken vaak antiseptisch en ontstekingsremmend (Kurt Schnaubelt: 1999)".

Hoe worden Hydrolaten bekomen?

Over het algemeen worden etherische oliën en hydrolaten aan planten onttrokken met stoom. Door water te verhitten ontstaat een opstijgende waterdamp, die zorgt voor het losmaken van etherische oliën en andere stoffen uit de planten. Door het afkoelen van deze waterdamp, wordt de etherische olie gescheiden van het water, omdat olie zich niet met water verbindt. Deze olie wordt grotendeels van het water afgeroomd. Een klein gedeelte aromatische moleculen blijft echter verbonden met het destillatiewater. Wij krijgen op deze wijze twee producten: de vetoplosbare delen, etherische oliën, en de wateroplosbare delen, hydrolaten. Hydrolaten zijn bijgevolg dus het tweede resultaat van het destillatieproces. Ze zijn een zelfstandig product, dat door de inhoudstoffen therapeutisch sterk werkzaam is en in een labo NIET synthetisch geproduceerd kan worden.

Voorbeelden van hydrolaten zijn: Den, Duizendblad, Hamamelis, Hyssop, Jeneverbes, Johanneskruid, Roomse kamille, Korenbloem, Lavendel, Lindebloesem, Oranjebloesem, Pepermunt, Roos, Rozemarijn, Verbena(citroen).

Welk is de werking van Hydrolaten?

De bestanddelen, opgelost in het destillatiewater zijn o.a. carboxylzuren, tanninen, flavonoïden en sesquiterpeenalcoholen. De geur van hydrolaten is over het algemeen sterker en aangenamer dan deze van etherische oliën. Geur en smaak komen van de microdruppels etherische olie in de hydrolaten.  De therapeutische werking komt door de wateropgeloste plantenbestanddelen. Wij zien dus dat hydrolaten een complementair deel van de aromatherapie vormen. Hydrolaten bevatten als het ware de levenskracht van de plant. Hierdoor hebben ze een sterk genezende werking en overtreffen soms zelfs de therapeutische werking van etherische olie. Zij hebben een zachte werking, waardoor ze geschikt zijn bij een behandeling van kinderen, zwangeren en ouderen. Hydrolaten kunnen onverdund op de huid toegepast worden. Ze zijn verkoelend en ontstekingsremmend.

Omgaan met Hydrolaten.

  • Verse hydrolaten zijn zuiver en vrij van bacteriën.

  • Hydrolaten moeten zo koel mogelijk bewaard worden.

  • Maximum houdbaarheid is anderhalf jaar.

  • Vervallen hydrolaten kunnen gebruikt worden in de tuin voor insektenbestrijding of in huis bij zelfgemaakte poetsmiddelen.

  • In het hydrolaat kunnen soms hele kleine vlokjes drijven. Dit is geen vervuiling maar het zijn minuscule plantendeeltjes. Indien ongewenst kunnen ze met een papieren koffiefilter weggefilterd worden. 

  • Waarschuwing: Er zijn in de handel reukwaterproducten verkrijgbaar maar dit zijn geen hydrolaten. Meestal bestaan ze uit gedestilleerd water waarin druppels etherische oliën via een emulgator zijn opgelost. Ook ontbreken hier gewoonlijk de wateropgeloste plantendelen, waardoor deze producten een andere werking vertonen.