EO Druppel.jpeg

Etherische oliën in detail

Wat zijn Etherische Oliën?

Helemaal anders dan plantaardige oliën, zijn etherische of essentiële oliën uiterst vluchtig en bijzonder geurig. Bij het blootstellen aan de lucht verdampen ze snel. Ze lijken dan ook meer op water dan op olie, ze zijn niet vet zoals plantaardige olie.

Maar toch kunnen ze niet in water opgelost worden, echter wel in ether, alcohol en plantaardige oliën. De chemische samenstelling is erg complex: terpenen, aldehyden, ketonen, alcoholen en esters. Er zijn etherische oliën die zelfs uit meer dan 200 bestanddelen bestaan. Ze komen voor in alle delen van planten: bloemen, bladeren, stengels en twijgen, vruchten, bast en hout, wortels en harsen. Ze zitten in het weefsel van de planten als minieme geurige druppels in concentraties van 0,01% tot 10 %.

Meestal zijn etherische oliën kleurloos of lichtgeel. Enkele zijn groen (bergamot), blauw (kamille), amber (patchoeli), bruin (laurier) en goudkleurig (mandarijn).

Zoals ieder leven, worden ook planten beïnvloed door de omstandigheden waarin ze groeien. De chemische samenstelling van de olie hangt af van factoren zoals grondsoort, hoogte, vochtigheid en temperatuur, zonneschijn en regen. Ook heeft het moment en methode van oogst een invloed op de uiteindelijke geur en kwaliteit.

Bedrijven die etherische oliën aan de parfumindustrie leveren, passen geurwijzigingen vaak aan door synthetische toevoegingen aan de natuurlijke oliën uit te voeren, om aan de maatstaven van de industrie te voldoen. Bij de aromatherapie is dit echter niet aanvaardbaar, vermits deze handelswijze de therapeutische eigenschappen in gevaar brengen. Voor gebruik in de aromatherapie zijn alle oliën waarin synthetische chemicaliën zitten, absoluut onbruikbaar, ook al vinden sommige mensen dat ze dan beter ruiken.

Etherische oliën vinden wij terug bij drie soorten toepassingen:

1. Voedsel, als natuurlijke smaakstoffen: bijv. rozemarijn, salie, citroen, peterselie, venkel en kwarwij.

2. Toiletartikelen, in cosmetica en parfums: bijv. pepermunt, kamille, neroli en roos.

3. Als ondersteuning en hulp bij ziekten en aandoeningen: bijv. kruidnagel, eucalyptus, kamfer en benzoë.

                                                                                                         

                                                  Het produceren van etherische oliën.

 

 

 

 

 

1. Persing

Deze methode wordt enkel gebruikt bij citrusvruchten, waarvan de schil zeer rijk is aan etherische oliën (citroen, sinaasappel, bergamot, ...). Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van hydraulische persen.

2. Stoomdistillatie

De te distilleren planten worden verzameld in een distilleerketel. Water wordt verhit tot stoom, die vervolgens door de planten wordt geleid. De etherische oliën worden door de stoom meegenomen. Deze, door met oliën verzadigde stoom wordt afgekoeld en in een scheidtrechter (florentijnse vaas) worden de etherische oliën gescheiden van het water. Dit water wordt hydrolaat genoemd en wordt eveneens in de aromatherapie gebruikt.

 

3. CO2 extractie  

Het extraheren met CO² is nog betrekkelijk nieuw. Het zijn vooral parfumeurs die in deze methode geïnteresseerd zijn, omdat de verkregen oliën een zeer fijne geur bezitten. Ook de voedingsindustrie past deze oliën toe om extra geuren en smaken aan hun bereidingen toe te voegen.

Uiterlijk verschillen de op deze wijze verkregen oliën van degenen verkregen uit stoomdistillatie. De toekomst zal echter verder uitwijzen of deze methode nuttig kan zijn voor de aromatherapie.

4. Extractie door middel van solventen

Bij deze methode worden de kruiden en planten in een vat met een oplosmiddel (bv. isopropanol) gedaan. Hierin lossen de etherische oliën op en ontstaat er een soort pasta. Deze pasta wordt met alcohol gewassen, zodat de was verdwijnt. De resterende alcohol wordt verdampt zodat de etherische olie overblijft.

Het voordeel van deze methode is dat de hoeveelheid etherische olie zeer groot is. Echter, deze methode zorgt voor een te grote restwaarde aan oplosmiddelen en de aard van de oliën kan veranderen. Hierdoor zijn de op de wijze gewonnen etherische oliën NIET geschikt voor aromatherapie-toepassingen.

5. Enfleurage

Deze methode gebruikt men vooral bij het extraheren van etherische olie uit bloemen. Een glasplaat wordt ingesmeerd met een vette olie. Deze olielaag wordt besprenkeld met bloemen. Na ongeveer 24 uur is de etherische olie opgenomen door de vette olie.

De bloemen worden verwijderd en er wordt een nieuwe laag aangebracht. Dit wordt een aantal keren herhaald. De vette olie wordt nadien "gewassen" met alcohol, die verdampt. Het eindresultaat is de etherische olie. Op een zodanige manier gewonnen oliën zijn zeer duur en de techniek wordt nog maar zelden toegepast. 

6. Synthetische oliën

Het is zeer goed mogelijk om een synthetische olie te maken, die sterk gelijkt op echte etherische olie. Wees hiervoor op je hoede... In de aromatherapie kunnen en mogen dergelijke oliën niet gebruikt worden, ze vormen een groot gevaar voor de gezondheid!

Destill.png

Er bestaan een aantal mogelijkheden om etherische oliën te fabriceren. De kwaliteit van de olie hangt echter sterk af van de gebruikte methode. Hieronder volgt een overzicht. Wij onderscheiden de persing, stoomdistillatie, CO2 extractie, extractie door middel van solventen, enfleurage en synthetische oliën.

Vandaag worden stoomdistillatie, persing en CO2-extractie het meest toegepast.

 

  Benieuwd naar ons gamma etherische oliën?

                       Hier DRUKKEN aub!