Basisolie.jpg

BASISOLIËN

Eén van de belangrijkste toepassingen in de aromatherapie is massage. Om etherische oliën te laten indringen in de huid is echter een drager nodig. Ook mogen de meeste etherische oliën niet zomaar op de huid aangebracht worden. Ze werken immers irriterend op het huidweefsel. Daarom is er ook een tussenstof nodig. Om de massages met etherische oliën uit te voeren zullen we deze met drager en tussenstof "vet" moeten vermengen.

Ook hier komt de natuur ter hulp. Planten leveren ons, door koude persing, een vette olie. Vandaar ook de benaming plantaardige vette oliën. Deze oliën lossen de etherische oliën zeer goed op en hebben eigenschappen, gelijkaardig aan de therapeutische waarden van etherische oliën, nl verzachtend, hydraterend en stimuleren de natuurlijke huidfuncties. De olie kan door diffusie van de opperhuid  door de zweet- en talgklieren, de diepere huidlagen doordringen, waardoor ze door de haarvaatjes in de bloedbaan komen.

Vette oliën ontstaan in vruchten en zaden van struiken en bomen in warmere klimaten.  

De basisoliën worden het best biologisch geteeld omdat ze bij massages diep in de huidlagen kunnen  doordringen. Hierbij zouden giftige pesticide-resten geïntegreerd en opgenomen kunnen worden.

Ook de bewaring van basisolie is van belang, liefst in donkere flessen en zo koel mogelijk. Om de korte houdbaarheid niet nog korter te laten worden, moet er zoveel mogelijk contact met zuurstof vermeden worden.

Voorbeelden van basisoliën zijn: Abrikozenpit, Zoete Amandel, Argan, Druivenpit, Tarwekiem en Teunisbloem en anderen.

Jojoba-olie geldt eveneens als een zeer goede basisolie voor massage, maar is in feite een was-soort.