Aromatherapie - Massage

Aromatherapy-Massage-Treatments.jpg

Vraaggesprek

Mijn opleiding

De Wellness Academie in Hasselt zorgde in 2017 voor mijn volgende opleidingen:

 - Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

 - Ontspanningsmassage.

 - Fybromyssage (specialisatie om door aangepaste massage, fibromyalgie-       cliënten te helpen hun pijn te onderdrukken). 

In 2007, volgde ik de 2 jaarlijkse cursus Herborist bij Syntra. Deze bevatte eveneens het gedeelte Aromatherapie. 

Uiteraard ben ik ook aangesloten als erkend lid bij het BMF (Belgische Massage Federatie).

Door bijkomende zelfstudie en opleidingen (theoretisch en praktisch), probeer ik steeds up to date te blijven.

Vooraleer een behandeling voor de eerste maal kan starten is een vraaggesprek zeer belangrijk. Hier wordt alle tijd voor genomen en de cliënt(e) wordt zoveel mogelijk op zijn (haar) gemak gesteld. De gespreksinhoud gaat over gezondheidstoestanden, ziekten en aandoeningen uit het verleden en de manier waarop zij behandeld werden. Er wordt gevraagd naar overgevoeligheden voor bepaalde stoffen, maw een korte medische geschiedenis wordt opgemaakt. Ook wordt er aandacht besteed aan zwangerschap (voor de dames) en leef- en voedingsgewoonten. Vervolgens wordt er overgegaan naar de verwachtingen van de cliënt met betrekking tot de komende massagebehandeling. Klachten en/of ongemakken worden besproken. Tenslotte wordt eveneens onze Privacy verklaring (Nieuwe GDPR-Wetgeving) uitgelegd. Al de hierboven besproken informatie wordt ingevuld op een Intake- of Anamnese-Formulier. Dit formulier wordt door de cliënt en de massage-therapeut ondertekend. Beide partijen krijgen een exemplaar ter beschikking. Hiermee eindigt het vraaggesprek.

Behandeling 

In functie van de klacht(en) zal de massage-therapeut de massageolie samenstellen. Neutrale massage-olie wordt in onze praktijk NIET gebruikt. Aangezien wij steeds aromatherapeutische massages uitvoeren, kiest de massage-therapeut een etherische (essentiële) olie (in sommige gevallen een combinatie van deze oliën of ook synergie genoemd), die door zijn of haar helende eigenschappen meehelpt bij de behandeling (bv.Lavendel, Marjolein, Gember, Citroen, Rozemarijn enz.). Essentiële oliën mogen echter nooit direct op de huid aangebracht worden. Deze zal in zo'n geval heel erg geïrriteerd worden, soms zelfs zodanig dat een levenslange allergische reactie voor deze bepaalde olie teweeg kan gebracht worden... Daarom zal de massage-therapeut de etherische olie mengen met een draagolie (bv. Jojoba-olie, Zoete amandel-olie, Tarwekiem-olie enz.) Deze combinatie van essentiële olie met een draagolie zorgt voor bijkomende pijnverlichting en ontspanning.

De therapeut vraagt vervolgens de cliënt(e) om zich uit te kleden (meestal kan het ondergoed aangehouden blijven) en zich op de massagetafel te begeven. De therapeut bedekt het volledige lichaam met een handdoeken om het lichaam warm te houden. Tijdens de massage ontbloot de therapeut opeenvolgend de lichaamsdelen die hij gaat behandelen. Hij brengt het mengsel van essentiële en draagoliën op de huid aan en start het masseren.

Hij zal de cliënt(e) steeds vertellen wat hij gaat doen en de cliënt(e) vragen of hij/zij het prettig of ongemakkelijk vindt. Sowieso is het goed dat de cliënt(e) de therapeut steeds informeert, indien hij/zij zich tijdens de behandelingen niet zo goed voelt. Meestal echter, tenzij bij diepte-massages, zal de cliënt(e) zich goed kunnen ontspannen en van de massage genieten. Soms merkt de cliënt(e) meteen verbetering van zijn/haar klachten, maar het kan ook zijn dat er wat geduld bij te pas komt, en zeker als het over chronische aandoeningen gaat.

 

Een aromatherapeutische behandeling is holistisch. Hierdoor kan contact gevoeld worden met aspecten, die een bijdrage leveren bij het ontstaan van klachten en/of problemen.  Hierbij kunnen onverwerkte ervaringen, gevoelens en emoties naar boven komen. Naast enkel lichamelijke heling, geeft deze holistische therapie een herstel van het evenwicht tussen lichaam en geest...

Aan het eind van de behandeling blijft de cliënt(e) nog even op de massagetafel liggen vooraleer zich aan te kleden. 

wellness-1989866__340.jpg
wellness-285587_1920.jpg